Tuesday, December 28, 2010

bola


bismillah

wanna story morry about bola..

what is ball???

soalan apakah itu???


heeee...jeng...jeng...jeng... :D


macam mana bola di mata anda semua dan saya???


apa character yang sepatutnya ada pada bola???


mestilah sphere kan...kalau square bentuknya kita tak kan panggil that thing ball right...kita akan panggil dia kotak...hmmmm


then, dalam fikiran kita nak buat bola..meaning the shape da tergambar terang dan jelas dalam fikiran kita kan...SPHERE neither oval nor star shape...


dalam pembikinan kita buat bola tu with full of spirit and it must exciting kan...sebab da tergambar da rupa bola yang kita nak tu...


tapi in the process of making the ball tu, suddenly ada part yang bocor, then the shape tak betol2 sphere n more n more problems comes one by one...


till kita rasa tired dengan bola idaman kita yang pada awalnya kita rasa excited nak corakkan bola tu dengan dekorasi kita sendiri....


but disebabkan kita tak buat semua tu sorang2...at the end kita berjaya siapkan bola kita tu...


tapi...bola yang sudah pon kita siapkan tu tak macam yang ada dalam fikiran kita masa first2 kita nak buat bola tu dulu...

bola yang dah siap nie tak betol2 sphere...angin nye pon tak betol2 penuh...dalam kata lain banyak kelemahan....


sampaikan...bila kita nak guna bola tu, banyak memudaratkan diri kita.....


nak sepak, bola tu tak sehebat mana lepasnya, nak di baling tak tinggi mana...tapi itu hasil titik peluh kita...


satu hari nanti, bola itu pasti akan menonjolkan kelebihannya, mungkin bukan sekarang tapi akan datang..........mungkin sekarang kita rasa malu dengan bola tu....just remember, we have HIM, bola tu takkan jadi macam tu kalau HE tak izinkan.....


oh ye...selamat kembali
insyaAllah dengan semangat baru
untuk terus rebut kejayaan yang tertangguh



salam 'alaik (",)

Friday, November 12, 2010

ending



bismillah


sem 1 tahun 2 dah pon berakhir




banyak suka duka dah dilalui




"the dangerous zone" kata senior2..haha



memang danger pon....




exam pon alhamdulillah da selesai....




now just wait n see whats the results....



harap tak mengecewakan...hohoho




harap2 jugak mendung n hujan nie tak lama...








selamat bercuti buat semua yang bercuti
^.^


n lastly....


Thursday, November 11, 2010

pilih

bismillah


"wamakaru wamakarallah, wallah hukhairul makirin"

-Mereka merencana, Allah juga merencana, sesungguhnya Allah sebaik-sebaik Perencana-
=al-Imran : 54=

saya da berjaya buat pilihan yang pertama
alhamdulillah
insyaAllah dengan sepenuh pengharapan pilihan yang saya buat adalah yang terbaik untuk Islam dan diri






consequence dari pilihan yang pertama
saya 'have to' buat pilihan yang kedua




yang mana pilihan itu sangat susah untuk diterima oleh orang macam saya (mungkin saya sorang je)





dengan nama Allah
dan
sepenuh pengharapan pada Allah
+
juraian air mata





saya sudah pon buat pilihan yang kedua





mungkin selepas ini lebih banyak pilihan yang saya terpaksa buat





mungkin bunyinya pelik bila saya letak terpaksa
tapi itu saya






oh ya....mungkin saya macam nie sebab saya terlalu dimanja dan sentiasa nak ada dalam zon selesa...
pesan untuk diri---shoooshh pergi jauh2 rasa ragu2....saya yakin dengan perancangan Allah walaupon tak pernah terdetik dalam pemikiran akan membuat pilihan yang satu ini..

moga ada cahaya dihujung sana
fatih....see ada cahaya gemerlapan di hujung sana~~~

senyum ye
^.^

Wednesday, November 3, 2010

pilih

bismillah



bila terpaksa membuat pilihan


dan mengharapkan pilihan itu yang terbaik untuk diri













ps: tak suka buat pilihan!!

Thursday, October 28, 2010

paracetamol jadi mangsa

bismillah



saya dah habis paper fisio n biochem...



alhamdulillah...



habis tu macam mana??ok??


huhu


wallahu'alam...



serahkan segalanya pada Allah + nak doa je banyak2....



let by gone, be by gone...kata orang (erkk betul ke tu???)



next yang terdekat instrumen + public health...

ada gap sehari...alhamdulillah



tapi..................




ntah macam mana...kepala rasa berat, malas bertimpa2, kepala rasa 'high' semacam je.....



tinggal tak sampai 24 jam je lagi nak exam neyh....


1 nota pun tak revise lagi...astaghfirullah..



u need motivacy!!!!..



ps: doakan saya kuat!!! amiin
pss: "the man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th"...nak jadi macam tu ke??? nauzubillah
psss: saya nak join jugak majlis berinai malam nie....-.-

Wednesday, October 27, 2010

tali

bismillah

bila rama-rama dah menari dalam perut....




kitogenesis, lipogenesis, beta-oxidation, urea cycle,...bla...bla....bla....





tiada kuat bagi saya melainkan Allah lah yang meminjamkan sedikit kekuatan untuk teruskan perjuangan nie....




tiada pergantungan yang lebih tinggi melainkan hanya pada-Mu ya Allah.....





"la takhaf wa la tahzan innallah ha ma'ana"




iman itu nombor 1 selamanya~~~



skang sambung balik study biochem ...doakan yang terbaik buat Islam, dan Iman :p

Friday, October 22, 2010

sesekali diuji T_T


bismillah

bila rasa diri diuji dengan kesenangan dan keindahan dunia~~

Oh Allah, jauhkan aku dari rasa puas, riak, 'ujub dan takbur~~

O Allah, forgive me when I whine~~

Monday, October 18, 2010

bersalah

bismillah

pernah rasa bersalah??
apa yang perlu dibuat bila rasa bersalah???
selain dari minta maaf...

"sihat??...lama akak tak nampak awak!"
apa rasa bila ada yang tegur macam tu??
dulu selalu jumpa sebab selalu pergi tempat tu...
sekarang da jarang-jarang pergi...
errr....
ada sebab yang jelas ke tak pergi situ da????
errrr...
again, rasa bersalah!!!

tapi, serius sekali-sekali dapat pergi situ hati jadi sangat lapang, tenang, rasa bersemangat dan macam-macam la yang positif..
tak patut kalau tak pergi tempat tu...
ok, rasa bersalah lagi!!!


"Kullu abdin kho'to' wa khairulKho'toiin atTauwabun"
~setiap anak adam ada buat silap sebaik baik yang buat silap adalah berTaubat~
-Riwayat At-Tirmizi dan Ibnu Majah

yup!!! bertaubat dan berusaha untuk sesuatu yang lebih baik
insyaAllah

“The person who gets the farthest is generally the one who is willing to do and dare”
-Dale Carnegie

willing to do and dare!!!
chaiyok!!!
>.<

ps: kepada cik Faratun, saya dengan rasminya mohon maaf...sob3
atonnnnnnnnnn....sorrrryyyyy
(rasa bersalah sangat2 nieyh...hmmm)
pss: usaha dengan sungguh2 untuk jadi lebih baik lillahi ta'ala...(iman, akhlak, akedamik, etc...) amiin.
psss: jangan buat kerja last2 minit!!!amaran keras!!!
pssss: Oh Allah, forgive me for what I've done.. T_T

Friday, October 15, 2010

bila

bismillah

bila tangan nak menaip, idea banyak, tapi tak tahu nak terjemahkan
masalah la tu kan
.
.....
.

love this quote
tapi tak tahu dari siapa
or
senang cerita this quote is taken from the short telemovie of AT THE 11th HOUR perhaps

"The man who decided to change on the 12th hours die at the 11th"

pernah dengar tak???
rasa-rasa apa maksud quote nie??


hah.. siapa rasa dia tergigit biji cili??
hehe

ps: bila hujung sem datang singgah...
pss: bila diri perlu pergi berperang...
psss: bila bahu menaggung beban....
pssss: bila hati dah rindoo orang jaooh.....
psssss: bila "i'm not Muslim, i'm muslim"....

^.^

Wednesday, October 6, 2010

TQ sis... I realy appreciate it...b'coz its reminder from Allah to me...TQ ALLAH my beloved!!

bismillah

"te'ah, buat la kerja te'ah!!!...bukan apa.. aku tak nak ngko serabut nanti~"
nasihat seorang kawan usai berbuka tadi

T_T

i relise my mistakes

syukran Allah
syukran sis
.
.
.
insyaAllah, I will
amiin

Oh Allah...
dont ever left me behind alone
b'coz I'm no one without your bless
T_T

Thursday, September 23, 2010

senyum sikit ^.^

bismillah

^.^
jangan fikir apa yang tak patut kamoo fikir sekarang
concentrate apa yang patut kamoo buat dulu
neyh to do list untuk kamoo
.
.
.
proposal tuh dan proposal nieyh
.
.
.
assignment K.M & English
.
.
.
assignment H.M yg NGO tue...siapa ingat
(satu habuk tak sentuh lagi)
.
.
.
resume + job advertisement + my line + email untuk MDM
.
.
.
so on...so on
.
.
.
n
n
n

yang tak patut kamoo fikir tue bukan kerja kamoo
the time will come
at the right place and the right time
insyaAllah
bi iznillah
semua tu takdir Kekasih kamoo untuk kamoo
akan tiba satoo hari nanti untuk kamoo
.
.
.
sabar ye sayang
^.~
~.~fa shabrun jamiil~.~
sabar itu indah

macam dalam kisah yang diceritakan bagaimana sedihnya Nabi Ya'kub ketika mendengar anaknya, Yusuf meninggal, hingga dikisahkan bagaimana matanya menjadi putih (QS. Yusuf: 84). Dan kesedihan itu semakin bertambah ketika anaknya yang lain Bunyamin ditahan pemerintah Mesir. Namun, apa yang dikatakan Nabi Ya'kub ketika itu?
"Fa shabrun jamiil"
(QS. Yusuf: 83).
Sabar itu indah!!!

"Dan jika kamu bersabar dan bertakwa, nescaya tipu daya mereka sedikitpun tidak mendatangkan kemudaratan kepadamu"
Surah Ali-Imran ayat 120
.
.
.
"Dan besabarlah..sesungguhnya Allah beserta orang2 yang sabar."
Surah al-Anfal ayat 46
.
.
.
"Dan Allah menyukai orang2 yang sabar"
Surah Ali imran ayat 146


nota kaki 1: ya Allah kurniakan kami kesabaran seperti kesabaran yang Engkau berikan kepada para Nabi~~~
nota kaki 2 : dah boleh ter :) bila buat post neyh.....syukran ya Allah...
wah...alhamdulillah dengan ketenangan yang Engkau pinjamkan pada koo...
^.^

sekurang-kurangnya assignment English yang akan dipulunkan kejap lagi nie bi iznillah akan dipulun dengan lapang hati...hehe
amiin

^.^
(boleh la kalau yang macam nie pon...hee)

Monday, September 6, 2010

me

bismillah

"Let me be, was all I wanted. Be what I am, no matter how I am."
— Henry Miller (Stand Still Like the Hummingbird)

ps: Happy Eid ul-Fitri to alllll...
maaf zahir dan batin

^.^

may Allah bless with us in every step we take

Friday, August 27, 2010

atom-atom itu~~

bismillah
^.^
salam Nuzul Quran
alhamdulillah
sebab apa ye???


saya masih disini

diberi kesempatan untuk menghirup(????) oxygen2 dibumi nie secara PERCUMA

diberi kesempatan untuk terus berada dalam bulan baraqah nie

dilancarkan skecthing English pagi tadi (walaupun masyaAllah...hanya Allah sahaja yang tahu betapa teruk nya saya nie...ampun ya Allah..T_T)

diberi tubuh badan yang insyaAllah masih sihat

anggota yang sempurna

akal yang waras

.

.

.

.
so on..and..so on

subhanallah sangat banyak dan tak terkira

Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?
(QS. 55:13) ::Terjemahan:: ::Tafsir:: ::Asbabun Nuzul::


ada jawapan???

masih lagi nak angkuh diri

rasa diri hebat???

rasa diri kuat??

sesaat je Allah tarik salah satu nikmat

e.g :

keupayaan tangan untuk pegang barang, kesannya tanpa boleh buat apa2 barang tu jatuh macam tu je~

contoh nie kita biasa laluikan!!

cuba bayangkan sekiranya hampir keseluruhan nikmat yang Allah bagi pinjam pada kita Allah tarik

apa yang akan jadi pada diri kita??

positif lagikah kita dengan Allah??

saya pun tak pasti sama ada saya akan tetap positif atau tidak kalau sekiranya sesuatu yang diluar pemikiran berlaku pada saya atau orang2 yang saya sayang...

untuk positif dengan Allah bukan mudah

not only by speak out loud "saya positif!!!!!!!!!!!!"

yes, ia membantu tapi tidak 100%

{{{{{{ iman }}}}}}

yup!!! iman adalah solusinya...

  • Ikrar dengan hati.

  • Pengucapan dengan lisan.

  • Pengamalan dengan anggota badan

macamana???

jadi...jom tambah iman!!!

[ LOVE to Allah ] photo by Deviant Art

subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar

^.^

mari banyakkan sedekah

"Tiap-tiap amalan makruf (kebajikan) adalah sedekah. Sesungguhnya di antara amalan makruf ialah berjumpa kawan dengan wajah ceria (senyum) dan mengurangi isi baldi mu untuk diisikan ke mangkuk kawan mu. "
(Hadis Riwayat: Imam Ahmad)

^
^
^
Tiap muslim wajib Bersedekah. Para sahabat bertanya, "Bagaimana kalau dia tidak memiliki sesuatu?" Nabi s.a.w. menjawab, "Bekerja dengan keterampilan tangannya untuk kemanfaatan bagi dirinya lalu Bersedekah." Mereka bertanya lagi. Bagaimana kalau dia tidak mampu?" Nabi menjawab: "Menolong orang yang memerlukankan yang sedang teraniaya" Mereka bertanya: "Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?" Nabi menjawab: "Menyuruh berbuat ma'ruf." Mereka bertanya: "Bagaimana kalau dia tidak melakukannya?" Nabi s.a.w. menjawab, "Mencegah diri dari berbuat kejahatan itulah sedekah."
(Hadis Riwayat: Imam Bukhari dan Imam Muslim)


Islam itu mudah lagi memudahkan

setuju???

^.^

Wednesday, August 18, 2010

air tangan kamoo???sedap ke???

basmallah
mode : biasa2...
masalah kalau terlalu difikirkan boleh sesak nafas nieyh...
tapi bila berhadapan dengan masalah rasionality is crucial!!!

good wife to be...ahakzz
alhamdulillah dapat lagi joint program masak-masak kolej..hehe (pandai ke masak???..ahaks)
tapi bila jadi admin rasa macam tak cukup tanah je nak gerak...
haisy....tapii best dapat jadi mastercheff...huhu....
pantau2 orang buat kerja...hee (tahun lepas jadi cheff...tahun nie terus naik pangkat jadi mastercheff... ;P)

rasa macam da berdaulat je kan...padahal...huargghhhh...semua arahan tunggu dari admin..T_T
sabar2...

here pengalaman is the second point...the main point here is sediakan makanan orang lain berbuka...suke3.. :D..

macam dalam hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud :

" Barangsiapa menyediakan makanan kepada orang yang berpuasa maka baginya pahala seperti pahala orang yang berpuasa dengan tidak sedikit pun kurang dari pahala orang yang berpuasa itu "

[riwayat Turmizi, kitab puasa, bab kelebihan menyediakan makanan kepada orang yang berpuasa, no. Hadis 807. Berkata Imam Turmizi ; Hadis ini hasan sahih].

ikhlas + lillahi ta'ala itu yang penting..

bulan ramadhan nie senang2 je nak dapat pahala....

ade solat tarawikh...tapi sayang tak ramai yang ambil kesempatan..T_T (sedeyhnya...sigh)
hari pertama je penuh surau sampai sesak nafas...dua tiga hari lepas tu..surau dah tak meriah dengan pesta ibadah...

T_T

boleh bertadarus ramai2...T_T...
(hmmmm..wallahu'alamm no komen)...

Allah nak bagi peluang untuk dapat pahala free pon...still ramai yang berkira-kira nak buat...semangat itu penting!!!

ijazah taqwa itu bukan senang nak dapat kalau tak ada konsentrasi dan full comitment dalam jalankannya...

macam perjalanan hidup untuk dapat kan segulung ijazah...bukan senangkan...assignment, mid sem exam, final exam, latihan industri..and so on..macam tu jugak dengan ijazah taqwa...

tak boleh duduk diam macam tunggu bulan jatuh ke riba...impossible!!!
redha Allah takkan datang bergolek kalau diri tak bantu jalan Allah, tak tunaikan hak Allah
..................................................

erkk panjang la plak cik fatih membebel...bukan apa cuma kecewa dengan sikap sesetengah pihak...saya sedar saya memang banyak kelemahan...maaf kalau ada yang salah or silap...

yang baik semua datang dari Allah...yang buruk sila2 la tegur ye...
^.^
ps : teringat amali usrah~~~ ada satu pasangan tu sampai kena tegur dua kali...kalau fikir positifnya..bertuah sungguh mereka sebab Allah sayangkan dieorang hinggakan Allah gerakkan hati kiteorang2 nie sampai dua group sekali datang tegur...kalau nak dibandingkan dengan pasangan yang lain...da ada niat nak tegur tapi kaki tak tergerak pon nak tegur...:)

seronokkan kalau kita tahu cara2 Allah tunjukkan sayang NYa pada kita... :D
n kita sedar apa yang terjadi atas kita tu sebenarnya sebab Allah sayangkan kita....

yeahhhh!!!!.. syukran ya Allah
tetapkan saya disamping Mu
^.^

Sunday, August 15, 2010

ALLAH

ALLAH love me!!!!!!

Saturday, August 14, 2010

apakah????


basmallah

at last setelah ber"main tarik tali" untuk balik rumah atau tidak hujung minggu ini, keputusannya ialah tidak dapat pulang ke rumah...keputusan untuk pulang kerumah tersungkur macam tu je dalam masa beberapa saat

______________time to change mood__________________
hey you...ALLah knows what is the best for you....

breath in......breath out...

ahlan wasahlan ya RAMADHAN...(waaaaaaa hajat hati nak berbuka kat rumah dengan mak + adik2 yang baru balik dari hostel + wan n atok malam esok hancur berkecai...da jadi abu)

coolllllll la sayang....

orait saya ok je.....
niat itu penting...anda lebih diperlukan disini...(mak sabar ye...doakan anak mak nie kuat....tears da nak keluar...haisy)

aim untuk ramadhan kali nie :
1. khatam Quran
2. changed for good...it is not a crime ok!!!
3. insyaAllah solat dhuha hari2 (errkk tapi hari nie da ter'miss'.. T_T)
4. buat group tadarus dengan coursemate..(dalam usaha untuk ajak semua coursemate...jom kutip pahala banyak2 coursemate ku sayang..--<@ )

5.

6.
.
.
.
.
.
n so on...sangat banyak sebenarnya...
really hoping those list tertunai...insyaAllah....amiin...

semoga ijazah taqwa menjadi milik saya dan kamooo di hujung pengajian Ramadhan tahun ini... semoga masih ada Ramadhan yang akan datang untuk saya dan kamoo....

a lot of "beban" untuk ditanggung...but it can be lighten with the help of Him...so dont be shy my dear....just cerita semua pada Him...although He already know your 'beban'....

and lastly...

sayang2 Allah

sayang2 Rasul

sayang2 ibu

sayang2 ayah

Allah

(dalam nada menyanyi)

saya sayang semua.......

semoga Ramadhan kali ini menjadi Ramadhan yang terbaik untuk saya dan kamoo

note : lately almost all post menggunakan bahasa rojak yang sangat ketara...hee...ampun ye~~
maaf if ada salah n silap

^.^

Wednesday, July 28, 2010

tarappapa

bismillah..
page nie nampak nya macam dah berpuluh-puluh tahun tak dikunjung...(kesian plak tengok tapi nak buat macamana...hmmm..astaghfirullah..-sigh-)

masuk minggu ini da nak hampir 3 minggu mulakan sem baru...masyaAllah..dengan 27 jam kredit...rasa macam dah tak boleh bernafas...tambah pula dengan subjek2 yang sangat2 mencabar bagi saya...kenapa???kat bawah nie list subjek yang saya ambil sem nie...macam tak percaya..tapi thats the truth...



HHHM1013 KHIDMAT MASYARAKAT I
NNNE2014 BIOSTATISTIK
NNNE2054 FISIOLOGI MANUSIA
NNNE2073 KESIHATAN MASYARAKAT
NNNE2093 PARASITOLOGI PERUBATAN
NNNE2133 BIOKIMIA PERUBATAN
NNNE2152 IMUNOLOGI
NNNE2153 INSTRUMENTASI PERSEKITARAN
ZZZE3012 WORKPLACE COMMUNICATION



i have to face all of these for this sem...doakan saya tetap teguh untuk hadapi semua2 nie...nama je bahasa melayu subjek2 nie..tapi boleh kata 90% dari semua subjek tu belajar in english..



sem baru terasa diri dah berlaku transformasi...sedangkan pantai pun berubah (pinjam chibi punya ayat)...tapi tak sure sama ada for good or sebaliknya...nauzubillah kalau transformasi nie bawa sesuatu yang buruk pada diri...transformasi kali nie tak dijangka...jadi dengan sendiri dalam kata lain semua nie berlaku dengan tak dirancang...(perancangan Allah sebenarnya)...kadang-kadang terasa gerun dengan transformasi nieyh...oh yeah...i have to be realy2 strong for this...mungkin dari segi lahiriahnya tak ada apa2...tapi dari segi batiniahnya...ya Allah hanya Allah sahaja yang tahu apa perancangan yang terbaik untuk saya...mungkin juga nie sebagai ujian untuk saya...menguji sama ada saya tetap istiqomah atau tak untuk tetap berada dalam jalanNya...


ya Allah kuatkan hatiku untuk berada dalam jalanMu..janganlah Engkau pesongkan hatiku jauh dariMu...aku sangat lemah ya Allah...tiada Tuhan melainkan Engkau ya Allah dan nabi Muhammad s.a.w pesuruh Mu ya Allah...



kadang2 rasa cemburu dalam diri sangat tinggi..cemburu dengan pelajar2 overseas yang pada mata saya mereka ada banyak peluang untuk transformasi diri for good...mereka bagai ada bonding yang sangat kuat antara satu sama lain...berkasih sayang keranaMu ya Allah...mungkin saya juga ada peluang untuk itu...my fault perhaps sebab tak cari semua peluang tu..my bad.. ;(



note for siapa2 yang baca...just ignore those things kat atas tu....ruang luahan perasaan...haha

"gembira dalam duka" quote dari seorang kawan tentang saya...hmmm...what it mean???sampai sekarang kadang2 terfikir tentang quotation tu...



n lastly nak bagi teka teki...apa yang nampak kat kuar lembut tapi sebenarnya kat dalam sangat keras???... ;p



wallahu'alam...just take it for granted...kalau baca buat2 macam tak baca ye... seinfiniti maaf if ada yang terasa o apa2 je tentang those yang kat atas tue...kadang2 we need some space...for what???...itu reason masing2....



maaf n salam alaik...( ya Allah ampunkan hambaMu ini sekiranya segala cetusan ku membawa fitnah buat diriku apatah lagi Islam...astaghfirullah...)

Thursday, July 22, 2010

bidadari??

bismillah...
menjemput bidadari???
terjemputkah???
siapa bidadari tue??
sayakah???

wargh...kenapa nak sedih2 neyh..tak gentleman/woman betul la...
erkkkk.....

Monday, July 12, 2010

post pendek sebelum jumpa maksu

bismillah...

ermm boleh jugak tukar tajuk tu..."post pendek selepas pulang dari UO"..hee

ataupun "entry pendek selepas dua bulan cuti"

haisy letak la tajuk apa2 pun....


lama tak post...siapa kata tak rindoo??...idea banyak tapi wallahu'alam...tak dapat nak diterjemah dalam words..mungkin perlu diasah bakat terjemahkan idea kepada words..hee
tahu tak apa tu limit??

pernah dengar tak???

siapa yang belajar addmath dulu mesti da rasa muak dengar limit2 nie kan...

pada saya everything have limit except rasa cinta + sayang pada Allah n Rasul s.a.w...

nak dijadikan contoh...satu gelas yang kosong...diisi dengan air tapi pada satu tahap bila da nak penuh kita dah tak boleh nak tuang air lagi kalau tak air tu akan melimpah dan seterusnya lah ( basah, banjir, etc...)

contoh lain...ambil satu liter air...larutkan gula or garam or apa2 je la yang boleh larut dalam air..tambahkan gula; etc...sampai satu tahap gula tadi da jadi tepu dalam air...satu tahap yang mana gula dah tak boleh larut da dalam 1 liter air tu...kalau nak larutkan jugak kita kena tambah lagi isipadu air tu....kan???

contoh lain kuasa 2..hee..kita isi minyak penuh untuk kereta kita...dengan harapan kita boleh keliling satu dunia...tapi tak sampai Perlis pon lagi minyak kereta tu da licin..kereta da tak boleh gerak..terpaksa berhenti rehat dan topup semula minyak tadi..kalau tak duduk la kat situ sampai bila-bila kan.....

kamoooo...kamoooo...kamoooo
latest updated : 21 julai 2010

apa motif kamoo nie sebenarnya fatih????
erkkk....cuma nak cari sebab untuk bahas dengan diri sendiri...

manusia juga ada limit....apabila sampai satu tahap, kita da tak boleh adapt dengan sesuatu tu...sabar juga ada limitnya...nak dengar orang bercakap pon ada limitnya...takkan selamanya kita akan buat perkara yang sama....

hmm apa yang kamoo mengarut nie fatih....
nothing....siapa2 yang tak faham just ignore it...siapa2 yang faham mungkin pernah laluinya or apa-apa je la....

saya tetap diri saya....kalau mereka berubah dont ask them why they are change...tapi tilik n faham diri kita dulu....mungkin mereka berubah sebab diri kita yang berubah...jangan salahkan orang lain atas kesalahan yang kita mulakan....

wallahu'alam....

nota kaki : sem yang mencabar!!!...insyaAllah boleh cope...~~ doakan ye... ;)

Sunday, April 25, 2010

INSYAALLAH

wan n atok...sayang kamooo ^_^
bismisllah
subhanallah, alhamdulillah. Allahuakbar

wan saya kata "kena selalu cakap INSYAALLAH"..

hmmm...

ingat lagi waktu kecik2 dulu

nak ambil exam UPSR

wan cakap "tak dapat 5A..titik ngan lesung batu," (cakap guna loghat lipis ye..hee..siapa2 yang tak tahu sila rujuk yang mahir..okie??)

dengan patuhnya saya pun jawab " INSYAALLAH wan..(sambil senyum padahal takut kene titik dengan lesung batu...huhu..)"..

lepas tu alhamdulillah berkat soalan wan dan juga ugutan wan tu saya pun berjaya dapat la keputusan yang melayakkan saya menjadi warga SEMSAS (waaaah..rindunya dengan kamoooo(^^,)

lepas2 tu..tiap2 kali balik cuti je wan akan tanya target exam atau apa2 je la yang memerlukan jawapan "INSYAALLAH"

kalau tak jawab dengan "INSYAALLAH wan.....", mesti diingatkan untuk sebut phrases tu punya la..

habis je SPM...sambil-sambil tunggu keputusan keluar, selalu la duduk lepak2 dengan wan..

soalan wajib jawab hari-hari ialah

"rase2 boley dapat agoknye 10A tuh?"

hehehe

soalan cepu mas dari wan setiap hari..hmmm

dan jawapan kepada soalan tu ...again

"INSYAALLAH wan......=)"

lepas tu da dapat keputusan kena tunggu plak panggilan matrik atau universiti

sambil-sambil tunggu tu soalan wajib jawab da bertukar jadi

"rase-rase dapat aok masuk u nieyh?"

dan jawapannya..again

"INSYAALLAH wan...=)"

kalau tak jawab...akan tetap diingatkan untuk guna INSYAALLAH

^_^

alhamdulillah, atas kuasa Allah + doa wan + mak + atok + semua2 la dapat la masuk ke MMC...walaupun ada sedikit kekeliruan diawalnya..(--,)... (erk..bagi siapa2 yang tak tahu MMC tu apa boleh tanya moyang google ye ;))

disebabkan terpaksa sekali lagi berjauhan dengan keluarga (kali nie lagi jauh dari SEMSAS --,)
wan + mak + semua pun bagi la amanat yang panjang2 belaka

dan semua INSYAALLAH dijawab dengan INSYAALAH

^_^

and now

alhamdullilah again Allah beri saya nikmat untuk merasa mencari ilmu di universiti

hehe

dan kali nie celoteh wajib dengar tiap-tiap kali balik atau telefon rumah

"brape lame lagi aok blajo??...sempat tak agoknye dengan wan...wan da tak larat"

(sob3...wan jangan la cakap cam tue..INSYAALAH wan, atok, mak n semua2 la panjang umur...really need prayers dari anda semua...fatih sayang..sayang..sayang...sayangggggg sangat3 semua)

"bile la nak dapat rasa duit gaji cucu wan nieyh??"

"tunggu aok balik la, tolong ubat wan..jadi doktor"

erk....i'm not going to be a doctor (rawat-rawat orang nieyh) but INSYAALLAH (pHD..hehe..INSYAALLAH..doakan ye)

dan yang nie paling cumelll

"mak itam darat tu dulu yang akan nikoh nie esok, cantik bla....bla...bla....!!"

hehe...statement apakah ini??

ada kaitan dengan INSYAALLAH tak??

ada banyak lagi sebenarnye bab2 baitulmuslim nie

siap dapat tips2 nak cari calon yang macamana lagi..

(siapa2 yang nak tahu boleh tanya personally ok..hee)

sangat cumelllll dan kelakar

wink...wink......^_^

missh u a lot wan!!!

salam sayang peluk cium dari orang kat sini

tunggukan kepulangan ku..seminggu je lagi..hehe

INSYAALLAH

(^^,)

ps : semua dialog diatas kene gune loghat lepih ye..ekeke
pss : mak itam tu jiran merangkap mak sedara dua pupu (erk ada ke???..hee) yang sama umur malah lebih muda dari saya mengikut bulan kelahiran...siapa2 yang nak berkenalan boleh la ye..hee

semoga kamiii semua kekal bahagia didunia dan diakhirat

INSYAALLAH

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*****~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

dan ini untuk kamooo, kamooo semua
harap dapat manfaat ye

INSYAALLAH
^_^

"Dan janganlah kamu mengatakan terhadap sesuatu: "Sesungguhnya aku akan mengerjakan itu besok pagi, kecuali (dengan menyebut): "Insya Allah". Dan ingatlah kepada Tuhan-Mu jika kamu lupa dan katakanlah "Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya daripada ini." (Q.S Al-Kahfi 18: 24)

Beberapa penduduk Mekkah datang ke Nabi Muhammad saw. bertanya tentang ruh, kisah ashabul kahfi dan kisah Dzulqarnain. Nabi menjawab, "Datanglah besok pagi kepadaku agar aku ceritakan." Keesokan harinya wahyu tidak datang menemui Nabi, sehingga Nabi gagal menjawab hal-hal yang ditanyakan. Tentu saja "kegagalan" ini menjadi cemoohan kaum kafir.

Saat itulah turun ayat menegur Nabi, "Dan janganlah kamu mengatakan terhadap sesuatu: "Sesungguhnya aku akan mengerjakan itu besok pagi, kecuali (dengan menyebut): "Insya Allah". Dan ingatlah kepada Tuhan-Mu jika kamu lupa dan katakanlah "Mudah-mudahan Tuhanku akan memberiku petunjuk kepada yang lebih dekat kebenarannya daripada ini." (Q.S Al-Kahfi 18:24)

Kata "Insya Allah" berarti "jika Allah menghendaki". Ini menunjukkan bahwa kita tidak tahu sedetik ke depan apa yang terjadi dengan kita. Kedua, hal ini juga menunjukkan bahwa manusia punya rencana, Allah punya kuasa. Dengan demikian, kata "insya Allah" menunjukkan kerendahan hati seorang hamba sekaligus kesadaran akan kekuasaan ilahi.

Dari kisah di atas kita tahu bahkan Nabi pun mendapat teguran ketika alpa mengucapkan insya Allah.

Sayang, sebagian diantara kita sering melupakan peranan dan kekuasaan Allah ketika hendak berencana atau mengerjakan sesuatu. Sebagian diantara kita malah secara keliru mengamalkan kata "insya Allah" sebagai cara untuk tidak mengerjakan sesuatu. Ketika kita diundang, kita menjawab dengan kata "Insya Allah" bukan dengan keyakinan bahwa Allah yang punya kuasa tetapi sebagai cara berbasa-basi untuk tidak memenuhi undangan tersebut. Kita rupanya berkelit dan berlindung dengan kata "Insya Allah". Begitu pula halnya ketika kita berjanji, sering kali kata "insya Allah" keluar begitu saja sebagai alat basa-basi pergaulan.

Yang benar adalah, ketika kita diundang atau berjanji pada orang lain, kita ucapkan "insya Allah", lalu kita berusaha memenuhi undangan ataupun janji itu. Bila tiba-tiba datang halangan seperti sakit, hujan, dan lainnya, kita tidak mampu memenuhi undangan ataupun janji itu, maka di sinilah letak kekuasaan Allah. Di sinilah baru berlaku makna "insya Allah".


sumber : http://www.oaseqalbu.net/modules.php?name=News&file=article&sid=224

JZKK ^_^

Friday, April 16, 2010

bila kamoo dan saya masuk dewan exam @_@

"kamooo tengok tu..."
"mana???"
bismillah

ini saya dan itu kamoo..

kita sama-sama menapak kedalam dewan peperiksaan..

kemudian kita berpisah..

kamu ketempat kamu

dan saya disinilah..di tempat yang telah ditetapkan untuk saya

kita diberi dengan kertas soalan

tapi saya tak tahu apa soalan kamoo

saya tak pasti sama ada soalan saya sama atau tak dengan soalan kamoo

erm..

saya tilik soalan saya..

warghhh...susahnya..

saya fikir...kamoo mesti kata soalan saya nie mudah je kan

wah..senangnya saya label kamoo macam tu..

heee..sebab saya tahu kamoo rajin ulangkaji..

tak macam saya...

tapi yang sebenarnya..baru saya perasan soalan ditangan kamoo lain dengan soalan ditangan saya

kamoo tersenyum bila saya memandang kamoo...

tapi senyuman tu tak seindah senyuman yang selalu kamoo hadiahkan pada semua orang

hati saya berbisik...

mungkin kerana soalan ditangan kamoo buatkan kamoo jadi begitu...

malah mungkin kalau saya dapat soalan kamoo tu saya tak ada kemampuan untuk berikan senyuman itu...

ohh yaaaa...

baru saya tahu..

pembuat soalan nie da tahu prestasi saya dan kamooo

jadi Dia ciptakan soalan-soalan yang selaras dengan prestasi yang kamoo dan saya ada..

waahhh..

sungguh bijaksana bukan pembuat soalan nie..

kamoo masih mampu tersenyum walaupun dalam kepayahan..

malah saya masih mampu menoleh kearah kamoo dengan soalan ditangan saya ini..

arigato TUAN PEMBUAT SOALAN :)

akan saya dan kamoo usahakan untuk menjawabnya sebaik mungkin

tolong beri saya dan kamoo dengan markah yang tinggi-tinggi ye

ermmm..kalau tak pun belas ihsan Pembuat soalan amatlah diharapkan

^_^

nak rasuah Pembuat soalan dengan baca surat-surat cintaNya lah

kamooo jom ikut sekali

rasuah bab-bab niee tak apa

dont worry my dear kamoo~~~

nota kaki 1 : nieyh soalan open book, open caunsellor, open opinion, open minded, open box, nak open tembikai pun boleh...hik3

nota kaki 2 : kamoooo nak tirooooo boleh???heeee...kena potong markah tak rasa-rasa nya???

wink2~~~

Tuesday, April 13, 2010

flowers are red ^_^

flowers are red
by Zain Bikha
The little boy went first day of school
He got some crayons and started to draw
He put colors all over the paper
For colors was what he saw
And the teacher said.. What you doin' young man
I'm paintin' flowers he said
She said... It's not the time for art young man
And anyway flowers are green and red
There's a time for everything young man
And a way it should be done
You've got to show concern for everyone else
For you're not the only one

And she said...
Flowers are red young man
Green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

But the little boy said...
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one

Well the teacher said.. You're sassy
There's ways that things should be
And you'll paint flowers the way they are
So repeat after me.....

And she said...
Flowers are red young man
Green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

But the little boy said...
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one

The teacher put him in a corner
She said.. It's for your own good..
And you won't come out 'til you get it right
And all responding like you should
Well finally he got lonely
Frightened thoughts filled his head
And he went up to the teacher
And this is what he said.. and he said

Flowers are red, green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen

Time went by like it always does
And they moved to another town
And the little boy went to another school
And this is what he found
The teacher there was smilin'
She said...Painting should be fun
And there are so many colors in a flower
So let's use every one

But that little boy painted flowers
In neat rows of green and red
And when the teacher asked him why
This is what he said.. and he said

Flowers are red, green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen.



********************************************************
nota kaki 1 : sangat comel ^_^..wheeeeeeee~~
nota kaki 2 : jom sharing2...apa mesej dr lagu nie...ok????

Sunday, April 11, 2010

jom jihad!!!!

bismillah
^_^


chaiyok sume!!!!... aja-aja fighting !!!
semoga berjaya buat yang akan menghadapi peperiksaan
^_^
(walaupun diri sendiri sebenarnye tak berapa nak bersedia..heeeh (jangan tiru sikap ini ye..pesanan dari penaja))

Tuesday, April 6, 2010

jangan baca!!!


bismillah
sekali lagi diri ini dihurung rasa sedih dan kecewa
terlalu banyak adegan-adegan sedih dan kecewa diakhir-akhir semester ini
hati cuba untuk tidak meragui
akal cuba mencari jawapan
namun aku juga manusia biasa yang mahukan sebab atas semua yang berlaku
iman datang menyapa
Allah sebaik-baik perancang
pasti ada hikmah atas segala yang berlaku
bersangka baiklah dengan Pencipta mu FATIH

duhai Pencipta-ku
aku tidak kuat lagi untuk hadapi hari-hari yang mendatang dengan hati yang sedih dan kecewa
aku tidak mahu lagi menangis kerana dunia yang tak pasti ini
kurniakanlah diriku ini dengan secebis kekuatan
agar aku tidak menyimpang dari jalanMU
sesungguhnya aku ini hanya insan yang lemah

oh ya!!
mungkin juga
kerana kesempatan yang telah Engkau berikan padaku selama ini menyebabkan aku lalai pada-Mu
lalu Engkau tarik semua nikmat yang dulu pernah Engkau berikan padaku
agar aku kembali dekat dengan MU
ampunkan diriku ini YA Allah
jika itu puncanya
terima kasih ya Allah
atas peringatan yang telah Engkau berikan padaku
kini kusedar
akulah punca segala-galanya
(T_T)


semoga kesedihan ini tak mempengaruhi mood study ku yang baru nak bermula :'(
Allah itu dekat dengan hambanya (diriku)
buktinya??
jalan2 tadi jumpa ini......

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Allah menyembunyikan tangan-Nya
bukanlah Dia memalingkan wajah-Nya
tetapi melihat siapakah yang benar dalam meminta
dengan permintaan yang sebenarnya

Saturday, April 3, 2010

jom ke masjid

Upsy Daisy - I Look, I See 2 Yusuf Islam, Friends & Children


nota kaki : sangat cumel & sweeeeeettttt ^_^ hehe.....

Tuesday, March 30, 2010

A Short Story Of A Man

bismilllah
nak dengar satu cerita tak?

A little bird in the sky,

A man look up,

The bird shit in his eyes,

The man doesn't angry,

The man doesn't cry,

but he said,


"Thank you God the cow cannot fly"

>.<
nota tengah 1 : subhanallah..sangat111 suke *_*
weeeeeeee~~~

tahniah pada yang dapat stay di K1 =)

pada diriku dan yang lain yang ditempatkan di K selain K1 terimalah dengan berlapang dada...yakinlah dengan perancangan-Nya
bersangka baik...mungkin dengan penghijrahan ini mampu meningkatkan apa yang kurang dalam diri kita
^_^

namun aku dan mereka bukanlah robot yang tidak punya hati dan perasaan
bersedihlah kemudian bangkitlah dengan satu semangat yang baru
semangat yang boleh menggegarkan dunia
aja aja fighting!!!!

Melihat Kebaikan Dalam Segala Hal
( 2 : 216)

usahlah diungkit akan segala keringat yang telah engkau curahkan..pulangkanlah segalanya pada Nya...namun hitunglah berapa banyak kesilapan dan khilaf yang telah engkau lakukan...semoga segala keringatmu itu diterima Nya sebagai saham disana nanti
mungkin engkau perlu bersusah-susah disini...agar engkau dapat bersenang-senang disana nanti
^_^

Monday, March 29, 2010

kapal vs sampan

bismillah
anda diberi situasi :

bayangkan anda seorang perempuan mengandung, menaiki kapal bersama sepuluh orang yang lain. Yang mana sepuluh orang tersebut terdiri daripada seorang menteri, seorang ketua polis, seorang ketua hakim, seorang pen. kapten kapal, seorang tua, seorang saudagar minyak, seorang selebriti, seorang pihak pembangkang, seorang doktor dan juga seorang mahasiswa. Dalam suatu keadaan kapal yang anda naiki hampir karam, namun terdapat satu sampan yang hanya boleh dinaiki oleh enam penumpang sahaja. Siapakah yang patut naik ke dalam sampan tersebut????pertahankan kedudukan anda untuk naik atas kapal tersebut
^_^
nota kaki 1 : jeng3...huhu
nota kaki 2 : nilai apakah yang dapat dilihat dalam situasi ini ?_?

Monday, March 22, 2010

T_T

salam alaik
MOHD RAFFIK bin HASHIM anakmu merinduimu
rindu untuk memanggilmu
ABAH... along rindu abah
T_T
semoga rohmu damai disana
Ya Allah
ubatilah rasa rinduku ini
T_T

kun faya kun (",)

bismillah

Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia."
[Al Baqarah:117]

Sesungguhnya perkataan Kami terhadap sesuatu apabila Kami menghendakinya, Kami hanya mengatakan kepadanya: "kun (jadilah)", maka jadilah ia".
[An Nahl:40]

Sesungguhnya keadaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: "Jadilah!" maka terjadilah ia".
[Yaasiin:82]

Dan Dialah yang menciptakan langit dan bumi dengan benar. Dan benarlah perkataan-Nya di waktu Dia mengatakan: "Jadilah, lalu terjadilah", dan di tangan-Nyalah segala kekuasaan di waktu sangkakala ditiup. Dia mengetahui yang ghaib dan yang nampak. Dan Dialah Yang Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui.
[Al An'aam:73]

Dia-lah yang menghidupkan dan mematikan, maka apabila Dia menetapkan sesuatu urusan, Dia hanya bekata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".
[Al Mu'min:68]

Tidak layak bagi Allah mempunyai anak, Maha Suci Dia. Apabila Dia telah menetapkan sesuatu, maka Dia hanya berkata kepadanya: "Jadilah", maka jadilah ia".
[Maryam:35]

Maryam berkata: "Ya Tuhanku, betapa mungkin aku mempunyai anak, padahal aku belum pernah disentuh oleh seorang laki-lakipun." Allah berfirman (dengan perantaraan Jibril): "Demikianlah Allah menciptakan apa yang dikehendaki-Nya. Apabila Allah berkehendak menetapkan sesuatu, maka Allah hanya cukup berkata kepadanya: "Jadilah", lalu jadilah dia.
[Ali 'Imran:47]

Sesungguhnya misal (penciptaan) Isa di sisi AllAh, adalah seperti (penciptaan) Adam. Allah menciptakan Adam dari tanah, kemudian Allah berfirman kepadanya: "Jadilah", maka jadilah dia.
[Ali 'Imran:59]
nota kaki 1 : aku ingin jadi seperti AINUL MARDHIAH (",)
nota kaki 2 : kun faya kun ~~~

anda cantik ?_?

bismillah
apa definisi cantik pada saudara-saudari semua ye????
^_^
any idea???
jom kongsi-kongsi..ok..

..........oOo..........

usah terkejut kalau ada orang melahirkan rasa hatinya pada anda,
sedangkan anda merasakan tiada apa-apa istimewanya anda,
begitulah hebat dan misterinya kehidupan.

ukuran manusia tentang kecantikkan dan ketampanan memang tidak pernah sama,
ada orang mabuk dengan seseorang,
sedangkan menurut pandangan orang lain,
wajah semacam itu tidak patut dimabuk-mabukkan.

misterinya suara hati memang sukar dibaca,
tidak ada sebarang alat untuk makna cantik atau tampan pada seseorang,
ukuran cantik atau tampan ini sentiasa berlainan antara seseorang dengan seseorang yang lain.

maka itu usah hairan jika seseorang wanita dinobatkan sebagai ratu dunia,
padahal ramai lagi wanita dipejabat kita yang kita rasakan mengatasi kecantikkan ratu itu.
begitu juga munkin ada wanita dikampung kita yang kita rasakan lebih cantik
daripada para model yang popular.

sebab persepsi kecantikkan tidak pernah sama antara manusia,
ada orang anggap hidung mancung sebagai cantik, ada orang tidak,
ada orang anggap rambut yang panjang mengurai sebagai cantik,
ada orang anggap rambut yang tertutup sebagai cantik yang mengatasi.

ada orang mengangap putih melepak itu sebagai cantik,
ada orang yang suka hitam manis,
ada orang mentafsirkan kecantikkan mata yang bundar,
tetapi ada orang merasakan yang sepet seperti jepun atau cina yang lebih attractive.

ada orang mengangap bibir yang nipis itu cantik,
tetapi ada juga orang mengatakan bibir tebal lebih mengancam,
disebuah kawasan terpencil diutar thailand,
terdapat sekelompok manusia yang mentafsirkan cantik itu leher yang jinjang.

maka para wanita memakai besi lilit di leher untuk memanjangkan leher masing-masing,
alangkah seksanya untuk menjadi cantik menurut penilaian masyarakat ini,
begitu juga sebuah penempatan di afrika,
cantik ditafsirkan mulut yang lebar.

semakin lebar mulut semakin cantik menurut ukuran mereka,
maka para lelaki dan wanitanya memakai piring besi berbentuk bulat dimulut,
piring ini ditukar ke saiz yang lebih besar dari semasa ke semasa,
begitulah misteri dan luasnya makna cantik dan tampan.

jadi jangan terlalu susah hati jika anda merasakan anda tidak begitu menarik,
anda tetap cantik dimata orang yang mentafsirkan cantik itu bukan sekadar wajah
munkin keseluruhan anda, ini termasuklah gaya jalan anda cara nada bertutur, pendirian dan sikap anda terhadap sesuatu perkara.

jika anda belum mendapat teman bukan cantik masalahnya,
cuma anda masih belum bertemu orang yang mentafsirkan cantik itu menurut apa-apa kelebihan yang ada pada diri anda,
kalau muka sahaja macam snow white tapi perangai macam tapir.

sebenarnya tiada manusia yang dilahirkan buruk,
lantaran setiap dari kita ini diciptakan oleh tuhan yang maha bijaksana,
masakan ciptaan tuhan itu tidak cantik,
malah dalam islam kecantikkan bukan pada wajah atau keturunan tapi apa yang ada dalam hati.

baik hati baiklah seluruh badan, jahat sang hati jahatlah seluruh badan,
agama menilai kecantikkan itu iman yang teguh, kukuh dan padu,
tanpa kita sedari kitalah yang memburukkan diri sendiri,
siapa kita untuk mempertikaikan ciptaan tuhan,

sudah tentu kita tidak layak tetapi ramai orang mempertikaikan
tuhan setiap kali menghadap cermin,
berkacalah tatkala bercermin, sebab berkaca cermin memberitahu anda apakah anda yang berdiri disitu atau perasaan dan keegoan anda yang menampani,

siapa anda anda sendiri yang menetukan,
pandangan manusia semuanya tidak sama,
sejuta yang mengatakan anda tidak indah,
sepuluh juta munkin mengatakan sebaliknya.

hanya anda belum bertemu muka dengan yang sepuluh juta itu,
itu saja yang membezakan,
pesanan penaja andai hidup punca perpisahan biarlah mati menyambungnya semula,
namun seandainya mati punca perpisahan biarlah hidup ini membawa erti yang nyata..
..........oOo..........
nota kaki 1 : alhamdulillah atas apa tang kita ada...
JZKK
^_^


Monday, March 15, 2010

pemuda epal ^_^

bismillah..
nak dengar cerita tak???
semoga bermanfaat ^_^

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Di sebuah pekan kecil bernama Jilan, tinggal seorang pemuda bernama Abu Salleh, yg berasal dari keturunan Imam Hasan r.a. Pada suatu hari ketika sedang leka bertafakur memikirkan kebesaran Allah SWT di tebing sebatang sungai, beliau ternampak gugusan buah epal yg dihanyutkan oleh arus sungai tersebut. Menyedari keadaan dirinya yg sangat lapar kerana telah beberapa hari tidak menjamah makanan, tanpa berfikir panjang beliau pun mengambil sebiji epal dari sungai itu lalu dimakan.

Tiba-tiba timbullah rasa kesal dlm hatinya kerana menyedari bahawa beliau telah memakan epal tersebut tanpa izin tuannya. Lalu Abu Salleh berjalan menyusur sungai tersebut hinggalah beliau ternampak sebatang pohon epal yg lebat buahnya dan batangnya berjuntaian di tepi sungai tersebut. Yakinlah Abu Salleh bahawa inilah pohon yg dicari, maka beliau pun segera menemui pemilik pohon epal berkenaan.

Tatkala melihat Abu Salleh memohon maaf hanya kerana termakan sebiji epal yg dihanyutkan oleh arus sungai, yakinlah pemilik pohon tersebut bahawa Abu Salleh adalah seorang pemuda yg wara’. Pemilik pohon itu sebenarnya adalah seorang wali yg amat disegani di kawasan itu yg berasal drp keturunan Imam Husin r.a, dikenali sbg Syeikh Abdullah. Beliau tertarik pd keikhlasan dan ketaqwaan Abu Salleh lalu berhasrat utk mengujinya dgn mengenakan syarat agar Abu Salleh bekerja di ladangnya selama 12 tahun. Tanpa banyak soal Abu Salleh pun bersetuju dgn syarat tersebut.

Setelah tamat tempoh 12 tahun, sekali lagi Abu Salleh berjumpa dgn Syeikh Abdullah utk memohon maaf atas peristiwa lalu. Kali ini Syeikh Abdullah bersetuju tetapi beliau mengenakan syarat baru kpd Abu Salleh. Syeikh Abdullah bersedia memaafkan Abu Salleh seandainya beliau menikahi puterinya, seorang yg digambarkan sbg lumpuh, buta, tuli dan bisu. Apabila memikirkan balasan yg bakal diterima di kemudian hari seandainya tidak memperoleh kemaafan drp Syeikh Abdullah, Abu Salleh redha dan bersetuju utk menikahi puteri Syeikh Abdullah.

Pada malam pernikahan tersebut, Abu Salleh masuk ke kamar tidur dan memberi salam kpd isterinya. Melihat seorang wanita yg cantik berada di dalam bilik itu, Abu Salleh segera beredar menuju ke tempat Syeikh Abdullah kerana menyangkakan ada wanita lain yg menceroboh masuk ke dalam kamar tidurnya. Syeikh Abdullah lantas tersenyum dan berkata:

“Wahai Abu Salleh, mmg itulah puteriku, Ummu Khair Fatimah. Ku katakan dia lumpuh kerana dia tidak pernah menjejakkan kakinya ke tempat maksiat, buta kerana tidak pernah melihat perkara haram, tuli kerana tidak pernah mendengar perkara khurafat dan bisu kerana tidak pernah menuturkan sesuatu yg sia-sia.”

Bersyukurlah Abu Salleh atas anugerah yg tak terhingga, hikmah drp sifat sabar dan redha terhadap ujian Allah SWT ke atas dirinya. Hasil dari perkahwinan pasangan yg soleh ini lahirlah seorang wali Allah yg amat masyhur dari keturunan Rasulullah SWT, yg bernama Syeikh Abdul Kadir Jailani. Beliau amat dikenali dgn gelaran “Mahyuddin” bermaksud “Yang Menghidupkan Agama”.

-------------------------------------------------------------------------------------------------not kaki 1 : ermm..faham-faham sendiri la ye... *_*..weee~~

Allahu a’lam bisshawab

http://halaqah.net/v10/index.php?topic=75.0

Thursday, March 11, 2010

kisah puan RT & encik M ^_^

bismillah
awin syukran bagi kotak tisu tu ye

^_^

jkk ya habibati (sangat membantu)
fatih tolong senyum sikit boleh?
:))))
haaaaaa...kan manis ^_^ (perasan je nie..huhu)

salah ke menangis nie?
salah ke nak rasa sedih nie?
salah ke rasa stress nie?

haisy siapa kata salah?
tak salah sayang..
hidup tak akan selamanya indah..
hidup juga tak akan selamanya susah..
puan ribut taufan nie akan pergi jugak nanti..
jangan risau ok??
encik mentari plak yang akan take place..
senyum la sikit ye?
:))))

kenapa sedih nie?
kenapa nangis nie?
kenapa stress nie?

awak nampak tak cahaya tu?
mana?
disana..cantik tapi masih samar-samar..
haaaa..saya da nampak..
jom kesana..sudah..kesat air mata tu..
tak maw sedih-sedih..ok?
:)))

nah pegang + peluk erat-erat ayat-ayat cinta nie..
tak maw sedih-sedih da lepas nie..ye?

Dan sesungguhnya hari kemudian itu lebih baik bagimu daripada yang permulaan.Dan kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu , lalu hati kamu menjadi puas .
[ad-dhuha:4&5]

" Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras. "
(Surah Ibrahim : ayat 7)

“Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.”
( al-Insyirah: 5-6).

"..dan jangan kamu berasa lemah dan jangan bersedih kerana kamu adalah yang tertinggi, sekiranya kamu beriman.."
[Ali-Imran ; 139]

"Jika Allah menimpakan sesuatu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang dapat menghilangkannya kecuali Dia. Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagi kamu, maka tak ada yang dapat menolak karunia-Nya. Dia memberikan kebaikan itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."
(Yunus: 107)

“ Ataukah kamu mengira bahwa kamu akan masuk syurga padahal belum datang kepadamu cubaan seperti yang dialami oleh orang2 terdahulu sebelum kamu”
[2:214]

kesat air mata tu dengan sejadah cinta dariNya ok?
la tahzan yahabibati, innallah ha ma'ana
Kekasih kamu lebih tahu apa yang terbaik untukmu sayang
Wa Makaru Wa Makarallah Wallahu Khairul Makirin..

~Mereka merancang dan Allah juga merancang. Sesungguhnya Allah lah sebaik-baik perancang..~
(3 : 54)

^_^
nota kaki 1 : semua ini peringatan dan juga kaffarah untuk segala dosa-dosaku selama ini..(",)
Rasulullah –Shallallaahu 'Alaihi Wa 'Ala Alihi Wa Sallam bersabda: "Tidaklah seorang muslim ditimpa rasa lelah, sakit, kegundahan, kesedihan, gangguan dan kesulitan, hingga duri yang mengenainya, kecuali Allah akan menghapuskan dosa-dosanya dengannya."
(HR. Bukhari dan Muslim).

nota kaki 2 : syukran ya Allah atas segalanya~~
nota kaki 3 : ya Rabb kuatkanlah semangatku, tabahkanlah hatiku, lapangkanlah dadaku, tenangkanlah fikiranku, tetapkanlah ibuku, diriku, guru-guruku, ahli keluargaku, sahabat handaiku, muslimin juga mukminat untuk sentiasa berada dijalanMU
amiin (T_T)

Monday, March 8, 2010

forgive me O Allah T_T

bismillah

forgive me when I whine

~AHMED BUKHATIR~

Today, upon a bus,
I saw a girl with golden hair.
And wished I was as fair.
When suddenly she rose to leave,
I saw her hobble down the aisle.
She had one leg and wore a crutch.
But as she passed, she smiled.
Oh God, forgive me when I whine.
I have two legs the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine.

I stopped to buy some candy.
The lad who sold it had such charm.
I talked with him, he seemed so glad.
If I were late, it `d do no harm.
And as I left, he said to me,
"I thank you, you've been so kind.
You see," he said, "I `m blind"
Oh God, forgive me when I whine.
I have two eyes the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.
Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine.


I saw a child with eyes of blue.
He stood and watched the others play.
He did not know what to do.
I stopped a moment and then I said,
"Why don't you join the others, dear?"
He looked ahead without a word.
And then I knew. He couldn't hear.
Oh God, forgive me when I whine.
I have two ears the world is mine.

With feet to take me where I `d go.
With eyes to see the sunset's glow.
With ears to hear what I'd know.

Oh God, forgive me when I whine.
I have blessed indeed, the world is mine


nota kaki 1 : kita sering mengeluh apabila ditimpa hujan, kita juga mengeluh apabila berpanas, apatah lagi apabila ditimpa kesusahan...segala-galanya membuatkan kita mengeluh. masih ramai yang nasibnya lebih teruk dari kita, bersyukurlah dengan apa yang kita ada sekarang...segalanya adalah pinjaman dan bayarannya adalah :


Firman Allah SWT : Maksudnya:“Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku”
(Az-Zariyat: 56)

wallahu'alam (peringatan untuk diri sendiri dan juga saudara-saudara semua ^_^)

O Allah forgive us when us whine T_T~~

Friday, March 5, 2010

ابتسامة

bismillah ^_^
subhanallah, alhamdulillah, Allahuakbar
bibir tidak lekang mengukirkan senyuman. Entah kenapa hati terasa sungguh tenang sambil-sambil melakukan hobi yang entah bila bermula. Memetik kata-kata awin "bagaimana untuk melabel sesuatu sebagai hobi jika selalu sangat ia berakhir tanpa jaga? "erm semoga hobi ini memberi manfaat buat saya dan awak semua juga...~_~

Pejam celik, pejam celik tika ini sudah pun menginjak ke penghujung penghulu segala hari. Tanpa sedar sebenarnya banyak perkara yang berlansung dalam minggu ini, dalam keadaan cuaca yang tak menentu ditambah pula dengan assignment yang semua datelinenya hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi di cataliystkan lagi dengan program-program kolej yang menuntut ketanggungjawaban yang akan disoal satu masa nanti!! Dalam itu terselit seribu satu macam ujian untuk hamba-hambaNya yang mengetahui yang mana ujian-ujian itu tidak lain dan tidak bukan untuk menguji keimanan hamba kepada Pencipta kita Yang Teragung




yeay!!!! itu tanda Allah concern tentang kita kawan-kawan ^_^. Risaulah sekiranya hidup kita terlalu lancar tanpa kita rasa sedikit pun teruji kerana kita bimbang sekiranya Allah sudah tidak pedulikan kita, nauzubillah. Walau dalam kesempitan masa, masih ada ruang-ruang untuk kita topup iman kita, tapi macamana? pulangkan segalanya pada Allah dalam senang dan susah, dalam suka dan duka, dalam sibuk atau lapang. Istighfar itu jalan yang terbaik, tebarkan senyuman dalam apa jua keadaan. Teringat akan perbincangan suatu malam di surau Siti Khadijah, apa penyelesaian TAGHDOB? sebab Rasulullah katakan LA TAGHDOB, LA TAGHDOB, LA TAGHDOB apabila seorang lelaki meminta nasihat ringkas daripada Rasulullah S.A.W. Apa itu LA TAGHDOB? JANGAN MARAH, JANGAN MARAH, JANGAN MARAH!!! itu nasihat Rasulullah S.A.W pada kita. Apakah kita mampu untuk kawal perasaan marah kita? Seorang sahabat keluar dengan suatu penyelesaian; senyum apabila berhadapan dengan masalah atau sedang marah insyaAllah hati akan turut ikut tersenyum seterusnya insyaAllah penyelesaian juga akan perlahan-perlahan hadir. Nah itu dia kuasa senyum, sedekah yang paling mudah untuk kita lakukan :).

Pengakhirannya, jangan marah dan jom senyum :)